Image may be NSFW. Clik here to view. ![]() |
I dag er det ikke igjen ei fille av Grythengen, alt er revet fra hverandre og gravd i stykker, kværnenga til herr Fossemøllen og jubelenga til Even Helmer, har endt opp som et suburbant ødeland😢 Vi stikker til Frankrike, dette er nesten helt sikkert, det eneste som kan få oss til å bli i Norge, er en vidunderlig urban landsby i dragestil i Skjolden, samt en full stans i og demontering av all vindkraft. Vi gidder ikke å leve i et slikt møkkaland, hvor man hverken er i stand til å ivareta kulturarv, kulturlandskap eller naturlandskap. Uansett, alt dette var svært godt å få vite til 150-års jubileet vårt i 2025! Bestill fadografiet fra vedskålen i Grythengen her: Fire wood splitting with ax. Stock-bilde | Adobe Stock |
Olterud sag, som ble etablert i 1885, som et sameie av 8 personer, er da også bygget opp i Grythengen, hvor det da selvsagt er Herman Evensen Fossemøllen, som tok initiativ til denne!
Solhaug-jordet var et jorde i Grythengen. Med så fine jorder, er det nokså sikkert at Grythengen var det opprinnelige Grythe.
Ah, selvsagt, Solhaug-jordet var Stabburs-jordet, slik at Stabbursjordet var kjempestort, og strakk seg helt ned til Grythågån/Grythenghågån!
Grythe-jordet, som i dag er et stort, flatt jorde, var bare myr, småteiger og steingjerder, da Johan Albert overtok dette i 1917. Det var Johan Albert og Halvard Solhaug som drenerte og flatet ut Grythe-jordet, hvor det var de som la opp den store steinrøysa bortenfor Holmstad-bekken!
Image may be NSFW. Clik here to view. ![]() |
Da jeg tok dette bildet etter at vi kom hit i 2018, trodde jeg det var vi fossemøllinger som hadde lagt opp denne steinrøysa opp gjennom århundrene, hvor vi hadde slitt og trellet som husmenn under Grythe. Men vi kom da hit ned fra Holmstadeie Vestby på oversida av Nygardsæterbruvegen i 1875, og har aldri vært husmenn under Grythe! Denne steinrøysa var det Johan Albert og Halvard Solhaug som la opp, da de drenerte og flatet ut Grythe-jordet, etter at Johan Albert kjøpte resten av jorda under Grythe i 1917 av Even Grythe. Det finnes forresten en stor bunke brev og dokumenter fra våningshuset på Grythe, som går helt tilbake til midten av 1700-tallet, da Nils og Eli Grythestuen var husmenn i Grythengen. Disse bør skannes og digitaliseres! Bestill fadografiet av denne flotte steinrøysa til Johan Albert og Halvard her: mossy stone pile in the forest Stock-bilde | Adobe Stock |
Jeg så at dokumentasjons-senteret til Mjøsmuseet er åpent hver dag nå, så nå som jeg har så mye jeg skal ha dokumentert, må jeg se til å omsider få kommet meg innom der en dag!